Přívlastková vína

Přívlastková vína patří mezi nejvyšší kategorie vín. Mezi kritéria, která musí přívlastková vína splňovat, patří především minimální obsah 85% dané deklarované odrůdy, z které je víno vyrobeno. Hotový vinný mošt se nesmí přicukřovat a vinné hrozny musí mít předepsaný minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín stanoven.

Přívlastková vína jsou vyráběna v následujících druzích:

Kabinet - obsah cukru min. 19°

  • • Vína v této kategorii bývají suchá, lehčí, snadno pitelná.

Výběr z hroznů - obsah cukru min. 21°

      • • Vína v kategorii výběr z hroznů jsou většinou plná, více extraktivní a mají také vyšší obsah alkoholu.
      • • Tato vína bývají jen málokdy suchá. 

Výběr z bobulí - obsah cukru min. 27°

    • • Vína bývají velmi plná, extraktivní.
    • • V naprosté většíně se jedná o vína polosladká nebo sladká.

Pozdní sběr - obsah cukru min. 24°

        • • Dle všeobecného povědomí se říká, že právě pozdní sběr nejlépe vystihuje charakter přívlastkových vín.
        • • Jak již název napovídá, tak víno pro tuto odrůdu se sklízí v pozdním termínu vinobraní.
        • • Vína pozdního sběru jsou více plná, s vyšší intenzitou ve vůni i v chuti.
        • • Zpravidla mívají i větší obsah alkoholu (12-13,5 obj.%).

Ledové a Slámové víno - obsah cukru min. 27°

            • • Ledové víno pochází z hroznů nechaných na vinici do prvních podzimních mrazů a sesbíraných při teplotě minimálně -7°C.
            • • Slámové víno se vyrábí z hroznů, které se po sklizni důkladně vytřídí od poškozených bobulí a následně se na dobu alespoň 3 měsíců uloží na slámové rohože nebo se rozvěsí v dobře větraných prostorách.
            • • Hrozny se lisují okamžitě, i v zrmzlém stavu.

Výběr z cibéb – obsah cukru min. 32°

                • • Cibéby jsou seschlé bobule vína, z kterých se díky dlouhému zrání odpařila velká část vody.
                • • Cibébová vína bývají velmi plná, sladká a extraktivní.

V České Republice se smí vyrábět přívlastková vína jen z hroznů, jejichž původ, odrůda, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem.