Červené víno z Moravy

Oproti bílému vínu, se červené lisuje pouze z hroznů modré barvy. Jsou to jediné hrozny, které v sobě obsahují červené barvivo. Červená barva se z modrých hroznů uvolňuje při jejich nakvašení a posléze tepelnou úpravou. Při výrobě červeného vína se nechá rmut (narušené slupky hroznů) několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící se šťávou. Proces kvašení u červeného vína probíhá déle než u vína bílého a také za vyšší teploty.

Červené víno lze také dělit podle obsahu cukru, tedy na suché, polosuché, polosladké a sladké, přičemž ty „nejsušší“ vína mají pod čtyři gramy cukru na litr a naopak nejsladší nad pětačtyřicet gramů na litr.

Červené víno je zdravé

Popíjení červeného vína také prospívá tělu i duši. Je to dáno tím, že červené víno obsahuje látku resveratrol, která v těle podporuje produkci takzvaných genů mládí, jež zpomalují stárnutí.

Jak bílá, tak červená vína mají své další dělení dle třídy a druhu. Pomyslně nejníže leží víno stolní. U něj se nesmí uvádět odrůda ani vinařská oblast odkud víno pochází. Vyrábí se z odrůd označených jako stolní nebo moštové. Další druh je víno jakostní. Odrůdové jakostní víno musí obsahovat minimálně 85% uvedené odrůdy daného vína a jakostní vína jsou obvykle směsí více druhů odrůdových jakostních vín. Vína s největší kvalitou jsou vína s přívlastkem. Přívlastků je několik a v zásadě jde o to, jaké hrozny byly pro výrobu vína použity.