Bílá vína z Moravy

V rámci naší vinotéky a vinařství ve Velkých Pavlovicích - Modrá Hora servírujeme jen ty nejlepší moravská bílá a červená vína z naší nabídky. Naše vinařství klade důraz na správné a šetrné pěstování vinné révy, díky čemuž se v konečných hroznech koncentruje větší množství minerálů a sluneční energie. Ve vinařství Velké Pavlovice probíhá sklizeň hroznů výhradně ručně a je kondolována zralost sbíraných hroznů. Výsledné vinné mošty se před samotným kvašením zásadně nedoslazují.

Bílé víno

Bílá vína jsou vyráběna, jak již název napovídá, převážně z bílých hroznů révy vinné. Není ovšem výjimkou, že se při výrobě bílého vína použijí i hrozny růžové či modré barvy. Při výrobě vína se narušené stopky hroznů ihned po sklizni lisují a získává se z nich čistý vinný mošt určený ke kvašení. Pokud je bílé víno vyráběno z hroznů červené barvy, dostává pojmenování klaret. (Tento název se používá i pro červené víno; označují se tak bílá vína z červených a modrých hroznů vyrobená na Moravě.)

Bílá vína se rozlišují podle nejrůznějších kritérií. Může to být dle obsahu cukru, či podle třídy a druhu vína. Kapitola sama pro sebe jsou poté jednotlivé odrůdy bílého vína. Podle obsahu cukru dělíme vína na suchá (maximálně čtyřmi gramy zbytkového cukru na litr), polosuchá (od čtyř do dvanácti gramů na litr), polosladká (dvanáct až pětačtyřicet gramů cukru na litr) a konečně sladká s pětačtyřiceti a více gramy zbytkového cukru na litr.